Thursday, 28 July 2011

selamat hari jadi ayah :)

Assalamualaikum.

happy birthday ayah.


sebenarnye birthday ayah aku 27/07 (smlm) selang stu hri je ngn birthday abang aku..
t'lambat update sebab smlm sibuk sgt kt scola tp aku wish taw..hee~
ayah,,angah doakan ayah sihat2 sllu dan berbahagia :)
smoge kte skeluarga trus dlindungi Allah..aminn.




dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Monday, 25 July 2011

khas buat along :D

Assalamualaikum.


alongku pudin.

wahh,umur kau mkin meningkat lah, pape pon selamat hari lahir yg ke-19 tahun.
aku kire rapat jgak lah ngn along wlupun dy dah msok asrama smpai lah skrg blaja kt poli..
meskipun aku ni angah tapi aku mcm dah amek skit gelaran along tu dari dy sbb dy dok asrama dr form1,so aku lah kne jd 'along' dalam rumah ni..
pape pun gud luck n wish u success in ur life :D
aku n family sayang kau..


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Wednesday, 20 July 2011

outing wif teman teman yg tersayang :)

Assalamualaikum

Alhamdulillah planing last2 mnt menjadi jugak,hehe
act aku ngn kawan kawan xkesah nak lepak kat mne2,jnji tmpt dy aman..
sllunye kteorg lepak kt jusco tmn u,tp kali ni ubah angin plak,lepak kfc nusajaya( depan bestmart )..sbnarnye aku yg t'ingin nk mkn GCB,so bli lah GCB than dsebabkn kt mcd rmai org,aku bli bungkus je pas tu lepak kt kfc (senang kalo b'sebelahan ni) haha..strategik!!

mule2 planing hanye lima org je join,pastu tbe aikal n azim nk join skali,,xkesah pon sbb dorg ni pon kawan2 t'baik aku gak..hari tu azim jd pnyelamat kteorg..haha..nak tau nape??biarlah rahsia..HAHA...

nak jadi kan cte,aku ngn kawan2 lepak kat sne sbnrnye nk stdy,tp lain plak jdnye,bese la klo kaum hawa ni jumpe antre stu sme lain konfem gossip kn..HAHA..gossip skit2 je..hehe..
tapi aku rase serba salah gak sbb aku kne blek awal sbb kne pegi uma mak cik..sory kekawan :( ily all my fren <3

tgok lah gamba2 yg sempat diambil sblom aku blek :)

tertunai dah..HAHA..

wif eda :)

.aina n tyra.

.tyra n iqah.

si penyelamat..HAHA..

nova?

TMRS tetap dihati..

kami.

sorang stu :) sweet kn?haha

aikal n aweks dy.

ade lg gamba tp mls nak upload bnyk2..terima kasih lah bace antry aku kali ni..wsalam..


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Saturday, 16 July 2011

Kehebatan di Bulan Syaaban


Assalamualaikum.
artikel ni aku copy paste dari www.iluvislam.com .jemput2 lah bce ye :)
smoge kte semua dpt kmanisan pd bulan syaaban yg mulia ini,aminn..

Rejab sudah berlalu. Kini telah pertengahan Syaaban. Lambaian Ramadan 15 hari lagi. Kita belum terlambat untuk menceriakan hidup dengan keberkatan Syaaban.
Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah bersabda, "Apabila masuk bulan Syaaban, (cerialah) dan sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."
Kita munajat dan berdoa seperti doa Rasulullah ketika masuknya Rejab:
اللهم بارك لنا في رجب وشعبان وبلغّنا رمضان
"Allahuma Bariklana fi rajab wa syaaban wa ballighna Ramadan"
Maksudnya: "Ya Allah Ya Tuhan kami, anugerahkanlah keberkatan untuk kami pada Rejab dan Syaaban, dan sampaikanlah kami Ya Allah hingga Ramadan (yakni panjangkan umur kami Ya Allah sehingga kami dapat bertemu dengan Ramadan."
Inilah doa tiga serangkai yang memadukan kemuliaan ketiga-tiga bulan yang sangat berkat ini. Tiga bulan inilah bulan medan perjuangan pejuang untuk membina jati diri, membentuk sahsiah dan memupuk kebersihan hati.
Selari dengan erti Syaaban iaitu berpecah-pecah atau berpuak-puak.
Pada zaman Jahiliyah, masyarakat Quraisy terpaksa berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir.
Rasulullah mengekalkan nama Syaaban sehinggalah sekarang.
Erti Syaaban ialah berpecah-pecah atau berpuak-puak. Masyarakat Quraiysh pada waktu itu terpaksa berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir.
Dan apabila Rasulullah SAW datang, beliau mengekalkan nama itu sehinggalah sekarang. Rasulullah SAW telah menyebut tentang pelbagai kelebihan bulan Syaaban dalam hadis-hadisnya.
Diantara hadis yang paling masyhur ialah: Rasulullah SAW bertanya kepada sahabat-sahabatnya, "Tahukah kamu sekelian mengapa dinamakan dengan bulan Syaaban?" Para sahabat menjawab, "Allah dan RasulNya lebih mengetahui." Sabda Rasulullah SAW, "Kerana dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali." (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama).
Fadhilat Syaaban
Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab yang penuh dengan keberkatan.
Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.
Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah:
Memperbanyakkan puasa sunat
Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa Rasulullah SAW lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain.
Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini.
Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."
Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah SAW
Sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)
Bertaubat
Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."
Peristiwa-peristiwa penting di Bulan Syaaban
1. Malam Nisfu Syaaban
Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya : "Telah datang Jibril as pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata, Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilah dan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit!" Kata saya (Nabi Muhammad SAW): "Hai Jibril, apakah erti malam ini ?" Dia (Jibril) menjawab: "Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah telah mengampuni orang-orang yang tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu kecuali ahli sihir, bomoh hitam, orang-orang yang suka permusuhan/pergaduhan, peminum arak, orang-orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang-orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang-orang yang suka mengadu domba (batu api) dan orang-orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni kesalahannya sehingga mereka mahu bertaubat dan tidak akan mengulang lagi atas perbuatannya itu."
Maka pergilah Nabi Muhammad SAW untuk mengerjakan sembahyang serta menangis di dalam sujudnya dengan membaca: "Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari seksaMu dan murka Mu dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMu, sebagaimana Engkau memuji kepadaMu sendiri, maka segala puji bagiMu sehingga Engkau redha." Dipetik dari Kitab Zubdatul Wa'idzin.
2. Penukaran Arah Kiblat
Pada awal diwajibkan perintah solat kepada umat Islam, Rasulullah SAW dan para sahabat berkiblatkan Baitul Muqaddis. Ini telah menjadi satu kontroversi pada waktu itu.
Umat Yahudi telah mendakwa bahawa agama mereka adalah benar dan diredhai oleh Allah SWT kerana umat Islam telah meniru arah ibadat mereka iaitu menghadap Baitul Muqaddis.
Umat Islam telah ditohmah dengan berbagai-bagai tohmahan dan ujian. Para Sahabat RA telah mengadu kepada Rasulullah SAW dan Rasulullah SAW menyuruh mereka agar terus bersabar dengan ujian itu sehinggalah ada perintah baru dari Allah SWT.
Allah SWT Maha Mengetahui dan Maha Mendengar tentang apa yang berlaku pada ketika itu. Allah SWT telah mewahyukan agar Rasulullah SAW mengadap ke Baitullah Kaabah.
Sebahagian ulama sirah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW menerima wahyu perintah mengadap Baitullah pada 15 Syaaban semasa beliau mengimamkan solat.
Sebahagian ulamak mengatakan pada solat Asar, ada yang mengatakan Maghrib dan ada yang meriwayatkan pada solat Isya'. Rasulullah SAW sebagai imam terus mengadap ke Baitullah dan diikuti oleh para sahabat sebagai makmum.
3. Peperangan Bani Mustaliq (Muraisi')
Bani Mustaliq ialah salah satu puak dari kaum Yahudi. Mereka telah merancang untuk membunuh Rasulullah SAW dan berita ini disampaikan kepada Rasulullah SAW oleh seorang sahabat dari puak badwi.
Peperangan ini adalah turutan dari peperangan bani Quraizah, kaum yahudi yang telah dihalau oleh Rasulullah SAW keluar dari Madinah.
Peristiwa ini terjadi pada bulan Syaaban, 5H. Pasukan kaum muslimin dapat melumpuhkan pasukan Bani Mustaliq.
Sebagian pasukan Bani Mustaliq ada yang ditawan, termasuklah salah seorang puteri pemuka Bani Mustaliq yaitu Barrah, yang nama lengkapnya adalah Barrah binti al-Harris bin Dirar bin Habib bin Aiz bin Malik bin Juzaimah Ibnu al-Mustaliq. Al-Harris bin Dirar, ayah Barrah adalah pemimpin Bani Mustaliq.
Barrah telah menjadi tawanan perang milik Sabit bin Qais. Disebabkan Barrah ini seorang perempuan yang cerdik, ia meminta untuk dibebaskan dari Sabit bin Qais, setelah diadakan pembicaraan, Sabit bin Qais meminta tebusan yang mahal.
Tetapi, Barrah waktu itu langsung menemui Rasulullah SAW untuk membicarakan masalah tebusan bagi dirinya.
Kemudian Rasulullah SAW pada waktu itu menyetujui membebaskan Barrah dan menebusnya dari Sabit bin Qais dan terus menikahi Barrah dan Rasulullah SAW mengganti nama Barrah menjadi Juwairiyah.
Tindakan Rasulullah SAW ini telah memberi banyak faedah kepada umat Islam ketika itu, diantaranya ialah ramai dikalangan Bani Mustaliq yang memeluk Islam dan terpadamnya dendam permusuhan di antara umat Islam dan Bani Mustaliq.
Juwairah meninggal dunia pada tahun 56H.
Begitu besarnya fadhilat bulan Syaaban. Marilah kita sama-sama mengambil kesempatan ini untuk mengimarahkannya.


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Tuesday, 12 July 2011

muhasabah diri :)

Assalamualaikum..

okay,hari ni aku malas nk cerite bnyk sgt,just nk b'kongsi stu video yg menarik.
slmt menonton :)


sory la ye kalo ad sesape yg terase,aku just nk b'kongsi je,,ape2 pon aku sokong video ni, kdg2 b'belit gak lidah aku ni nk bce msg2 yg tulisan cam ni..
renung2 kan selamat beramal :)


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Monday, 11 July 2011

dah takde rezeki =.=

Assalamualaikum..

FROM : 15888


       Maaf! Anda tidak terpilih untuk menyertai PLKN Siri 9/2012. Terima kasih.


hurm,,mule2 mcm tak caye je,tp 2-3 kali aku tgok ni la knyataannye,.
aku tak terpilih tuk PLKN taon 2012,
mengharap sangat2...
act,aku fikir kalau abg aku tak dpt,aku bole dpt la,tp taget t'pesong la..HAHA..
tak pe lah tak dpt mgkin ade hikmah dsebalik sume ni..
yg bestnye kwn2 aku pon takde sorg pon yg dpt..
keciannn..



mimpikan logo pon jd la..HAHA..


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Thursday, 7 July 2011

biar 'busy' tapi jangan kosong.

Assalamualaikum..


err,kesibukan melande diriku saat ini dan detik ini,,
busy sgt ke cik K ni??HAHA..bole lah..
act bkn pe,baik kte isikan ke kosongan tu dgn kesibukkan,so ilang la skit rse bosan tu kn.
mggu ni aku busy skit sbb kne wat project work addmath + kls tmbhn dll..busy busy busy..
nseb baik update blog tak busy wlupun xde la rmai sgt yg bce blog aku ni,.sob3x..*gedik plak nk sedih2 ni.HAHA..
tapi skrg project work tu pon 100% da siap, Alhamdulillah~
nak tgok?jommmm...








aku siapkan ni mse aku pose *sbb da tak tahu nak wat pape..
alang alang siapkan je sampai habis,,hehe..


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Saturday, 2 July 2011

1 murid 1 sukan 1 malaysia

Assalamualaikum..


Emm,, tahun ni sume pelajar sekolah kene amek bhgian dlm sukan kn? bru la sesuai ngn slogan ' 1 murid 1 sukan . btol tak? okay aku bukan nk cte pasal slogan ke ape,tp ade kne mengene ngn slogan ni...okay,aku nk cite psl 'KEJOHANAN OLAHGARA KE-8' tp terakhir buatku dan rakan2 sepejuangan,,hehe..hari sukan sekolah aku 29/6 hari tu, saje je nk update lambat sbb nk saing sekali ngn LARIAN 1  MURID 1 SUKAN 1 MALAYSIA.. okay! hari sukan sekolah aku hari tu mmg la meriah sangat2, wlupun aku hanye msok 1 acre nme pon 1 murid 1 sukan kan,so msok jela stu,,hehe.  acareaku sbnrnye da dbuat sblom hari sukan yakni 'merenjam lembing' bwh P18,alhamdulillah aku dpt pingat perak :) .Tahun ni rumah sukan perdana a.k.a oren yg dpt no.1 . JUARA a.k.a KUNING?? haha,. yg pntng bkn last,tp tgah2,hehe.. jom la tgok gmba yg xbrpe nk ade ...
kne sambut tetamu :)

wif mek n erra

mereka kwn2 saye.

prbarisan rumah juara.

dia kwn terbaik saye.

plesing pingat kwn pingat cik K kt uma.

aksi yg mndebarkan

cik K

sayang korg <3

LARIAN 1  MURID 1 SUKAN 1 MALAYSIA


okay! aku nak cte pasal larian plak, wah,aku bangge babe jd slh seorg pelajar yg ikuti xtvt tu dr lbih 3 juta murid lain. 1.5 km je larian ni,so aku amek la peluang utk lari b'sungguh sungguh mne la tw dpt tmpt 15 ke ats ke,tp malang nye,cik K dpt no dlm 20 kebwh,okay la stu pncapaian yg mmbangge kn tuk diri caku sendiri,,hehe . klo bab sukan je kt sekolah aku msti meriah,pas larian da abis, cgu2 scola aku ad wat match utk 'tarik tali', suke plak aku tgok bdk2 men tarik tali,. masing2 muke smgat mse tarik tali. HAHA.. cikgu Azimah n cikgu Najib lah yg uruskan psl hari sukan + larian ni,,mmg mantop la,ksian gak kt dorg hari sukan bru je abis da de tugasan lain kne uruskan.ape pon cgu2 mmg tip top la,aku bangge dpt cgu yg rajin mcm dorg,,hehe. da la korg msti bosn kn dgr aku punye cite,jom tgok2 gmba plak..


kami sentiase berlima

cik K sllu ganjil d antare mereka.

silau lah :P

awan nano nano nano.HAHA.

kononnye nk wat teletabbies la kan..hehe

0495 n 0496

da xsaba sgt nk lari dorg ni.

mke pas lari..haha

tarik tali

                                    


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Friday, 1 July 2011

MALU babe AKU!!

Assalamualaikum..

sebelum aku nk cte,aku nk ktwe puas2 jap. HAHAHAHAHA.. okay,sudah memadai lah kan.. Ishhh, 2 kali hri ni aku malu sbb salah tunggu mesin. haha.. mati mati aku ingat tmpt yg aku beratur tu tmpt mesin ATM *dlm fikiran,ouh mgkn ramai org sbb da gaji,,so, masing2 amek duit la kn,, aku wat xtw la smbil main enset beratur,rupe rupenye tmpt yg aku beratur tu tmpt mesin masukkan duit. haha. last last cm mne tah aku bru perasan,mesin yg kt sebelah tu ad tulis 'ATM', ape lg dgn muka yg merah (tahan malulah katekan) aku terus la pegi mesin tu *fuhh,dalam hati,nseb bek xde org nmpk mlain kn 'cctv' la kan..HAHA~ pengajaran bg aku 'lain kali jgn main enset je' haha. okay lagi satu cte malunye, bende ni t'jadi kt kdai kasut.. kaki aku ni besor skit,plh kasut smpai 4 or 5 psng kot nk dapatkn saiz yg b'sesuaian ngn aku(pnat org 2 kuar masuk blik stor),. setiap kali je aku mntk saiz tuuttt je mate org tu t'beliak(wat reaksi mcm xcye) HAHA~ aku malu gle kot,smpai smpai aku suro pkerja lain yg crikn..malangnye org tu pon sme gak wat reaksi t'kejut..HAHA~ nk wat cmne kan,ni la yg ALLAH da berikan pd aku so bersyukur la kan. sbnrnye xbesor pon dlm 7-8 je saiz aku..hehe :)


ngeee malu malu malu !!



dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)