Thursday, 20 October 2011

akhirnye berjaye jgk !!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah segale yg drncng menjadi jgk.
wlupun agak bnyk jgk lah rintangan tp still menjadi..
13 hb lepas aku,n 2 org lg kwn aku pegi celebrate birthday ckg kami..
meskipun agak cepat celebrate nye tp kteorg ttp enjoy..

selamat hari lahir cikgu :)


agak terkejut sbb tbe2 je ade org bg kek.

SDS
eda
mira
kami bersahabat
eda n mira
yehh..


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Wednesday, 12 October 2011

Cabaran Hidup..

Assalamualaikum..


saja nak kongsi article kat iluvislam.com.
aku rasa ianya menarik..



Hidup ini cukup indah. Penuh dengan misteri. Kata orang warna-warni. Adakalanya kita berduka, ada juga masanya kita gembira. Yang penting, dalam apa jua keadaan sekalipun, sentiasa ingat kepada Sang Pencipta, Allah s.w.t. Syukur dan sabar; 2 rahsia kejayaan.
Aku melontarkan pandangan ke laur tingkap. Cuaca begitu terang sekali. Ramai sungguh orang keluar menikmati teriknya mentari. Kukira di Malaysia situasinya berbeza. Kita menunggu sang suria beredar barulah kita menampakkan diri. Benar kata orang, kita hanya menghargai sesuatu itu bila kita kehilangannya.
Ok. Kali ini ingin aku kongsikan perbualanku dengan Mr. X tempoh hari.
Kala itu kami sedang menikmati hidangan istimewa di sebuah restoran.
"Pelik betul manusia ni, asyik mengeluhhhh je," Mr. X memulakan bicara.
"Mm..biasa la tu..apa yang peliknya?" Aku menjawab.
"Keluhan tidak menyelesaikan masalah... malah melambatkan proses menyelesaikan masalah."
"Well... bagaimana kalau keluhan itu adalah sebahagian dari proses menyelesaikan masalah?" Aku cuba menghangatkan sedikit perbualan.
"Jika begitu, kita perlu lihat semula kepada sirah.. ingat Khabbab Al-Art?"
Aku menganggukkan kepala. Khabbab Al-Art merupakan orang yang meminta Rasulullah s.a.w. berdoa supaya dilepaskan daripada kezaliman arab Quraisy. Lalu Nabi s.a.w mengingatkan Khabbab akan betapa umat terdahulu ujiannya jauh lagi hebat daripada ujian yang mereka hadapi ini.
"Masalah ni takkan habis... masalah ini akan sentiasa datang sebab kita ini hidup. Bukan hidup-hidupan," Mr. X menyambung bicaranya.
Aku mengiyakan. Tidak mahu menganggu ucapan Mr. X.
"Kereta hanya ada masalah jika kereta tu bergerak. Kalau dok kat umah je, memang tak jumpenya lampu isyarat, polis semua tu. Yang penting adalah kita kena persiapkan diri kita untuk menghadapi masalah ini. Kita di sini untuk menyelesaikan masalah, bukan untuk mencipta masalah."
"Setuju. Dan semakin matang kita semakin besar cabarannya. Cabaran membawa kereta tak sama seperti cabaran membawa lori," aku memotong Mr. X. meminjam analogi yang sama.
"Bagus.. Allah tidak akan memberikan sesuatu di luar kemampuan kita. Fikir dan zikir!" Mr. X menjawab sambil tersenyum.
Cabaran itu akan sentiasa hadir. Dan itulah gunanya kita, manusia yang dikurniakan akal untuk berfikir. Namun harus diingat, kata Hamka, hujung akal adalah pangkal agama. Akal ini ada hadnya.


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Tuesday, 11 October 2011

aku ingin mencintaiMU setulusnya~

Assalamualaikum..

saje nak kongsi sbuah lagu (ishh skema gamaknya) haha..okay lagu ni sllu aku dgr..best~~


Tuhan betapa aku malu
Atas semua yang Kau beri
Padahal diriku terlalu sering membuatMU kecewa
Entah mungkin karna ku terlena
Sementara Engkau beri aku kesempatan berulang kali
Agar aku kembali
Dalam fitrahku sebagai manusia
Untuk menghambakanMU
Betapa tak ada apa-apanya aku dihadapanMU
Reff:
Aku ingin mencintaiMU setulusnya,
Sebenar-benar aku cinta
Dalam do`a
Dalam ucapan
Dalam setiap langkahku
Aku ingin mendekatiMU selamanya
Sehina apapun diriku
Kuberharap untuk bertemu denganMU ya Rabbi~~


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Tuesday, 4 October 2011

semakin sedar akan realitinya~~

Assalamualaikum..


aku semakin sedar akan realitinya..
realiti??
yup,realiti supaya aku sedar SPM semakin hampir..
SPM atau kte laen bg aku penentu sgale-galenye~
Ya Allah semoga kau dpt permudahkan segale urusan hambamu ini..
kau berilah kelapangan pada hati hambamu ini untuk menerima pmbelajaran yg hampir pd penghujungnya yang dapat aku terapkan di dlm SPM kelak..
Ya Allah aku memohon padaMU supaya kau berilah yg terbaik untuk diriku dan rakan-rakanku yg lain..amin~~


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Saturday, 1 October 2011

akhirnya~~

Assalamualaikum,,

lme da tak bercoret kat blog ni kn.
aku nak kongsi sikit ape yg aku buat spnjg hari raya ni (dah abis rye bru nak cte) haha..
biase lah busy ngn trial spm..hah tu pon tmsuk aktiviti raye aku thun ni...hihi
raye kli agak kurg skit lah,sbb kne focus pd trial spm ktekn..
3 mggu exam 3 mggu jgk lah dating ngn buku..
abis je trial ape lg bru lah bole pegi raye umah kwn,mkn mcD..haha
tp tak bole suke sgt slg spm aku tak abis lg,,huhu
tp rye kli ni lah first time aku xjmpe kuih tembikai..
thun lps bole dkatekn stiap umah yg aku pegi raye mmg ade kuih tu smpai muak nk mkn,thun ni??HAMPEHH,xdak kot...
raye ni la jgk 2org sppu aku tunang..tahniah korg..hehe
dan yang paling best sblum aku jwb paper fzk aku g release kn tension 3 hri kt serembang n seri kembangan,best2 dpt jmpe sppu2 aku...
tgok la gmba yang sempat aku amek,,


raya pertama :)


raya ke dua :) thun ni kurg braye,hehe


sppu eden


sppu eden gak..sepet kn??haha


sambut bsday mse hari kmerdekaan


bdk kecik!!


best btol bdk ni baring,tuan nye blom merasmikn dy da bring kt stu..

selamat bertunang..


sppu aku gak

ibu!!

adikku yg cumel..hehe

yummy,,wat mkn2 kt seri kembangan..sodapp :P

smile :)

beraya bsme mereka!!

wif tyra..


ni la aktiviti aku sepanjg bulan syawal ni + trial spm,huhu...


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)