Monday, 16 January 2012

Experiment Demi Experiment!

 Assalamualaikum..

Ce tengok tajuk entry tu | experiment?
hey takkan lah dah habis sekolah masih ade experiment lagi kan?
hahh ni experiment lain daripada lain,selalu experiment buat dekat lab kan,ni hah aku ce aplikasikannya kat dapur plak..haha~
KEJAP2X
-
-
ERKHHH 
Alhamdulillah dah kenyang pun aku,hehe
sejak 2 menjak ni kan aku da rajin buat experiment dekat dapur..
experiment MEMASAK!
ape taknye aku ni dah terpengaruh dengan realiti tv,alah MASTERCHEF MALAYSIA tu..
TAHU tak??ngok bawah ni.



dah tengok? tapi sekarang dah habis lah rancangan ni,JUARA pun dah diumumkan,hehe
serious bile tengok rancangan ni,tangan aku makin gatal gatal nak pegang sudip,kaki aku gatal gatal nak masuk dapur..haha..
pengaruh yang baik tu kan??
duduk rumah pun takde buat apa apakan so masuk lah dapur,huhu..
TAPI aku ni pelik sikit,kalau aku nak masak ke buat air ke,biarlah kan aku sorang sorang yang ada kat dalam dapur tu,bukan tak suka,aku cuma kurang gemar je...HAHA.
so far aku masak menjadilah juga,setakat kurang manis tu adelah,bukan ke kurang manis tu baik untuk kesihatan??hehe.
ni jelah pengisian entry aku kali ni yang aku nak kongsikan, peace =P
wasalam :) 


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Sunday, 15 January 2012

tahniah datuk LCW!

Assalamualaikum..

Hah,entry kali ni aku nak duk cerite pasal Datuk Lee Chong Wei..
apa apa pun tahniah datuk!
pencapaian yang amat membangga kan,8 kali JUARA okay.
match smalam memang best gile tengok,muke LCW cool je..hehe..
pape pun aku suke tengok LCW pkai bju wrne pink ni..haha~


SMART kan??hehe..lastly,TAHNIAH DATUK LCW.. MALAYSIA BOLEH!!


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Wednesday, 11 January 2012

awan kumulus

Assalamualaikum..



topic ni tetibe muncul semalam sbb satu komen kat facebook ni,hehe..
okay korang mesti tertanye tanye kan,
ape tu awan kumulus?? (awan nano penah lah dengar)
okay,awalnya aku pun tak tahu awan kumulus ni ape..
so dengan pantasnya aku trus cari mr google aku tuk thu pasal awan ni.
kat sini aku nak kongsikan sikit pasal awan kumulus ni..

Ada 3 kumpulan awan menurut bentuk dan rupanya:
~Awan Kumulus adalah awan yang bentuknya seperti bunga kol. Awan ini terjadi karena proses konveksi. Secara lebih rinci awan ini terbagi dalam 3 jenis, yaitu: strato kumulus yaitu awan kumulus yang baru tumbuh, kumulus, dan kumulonimbus yaitu awan kumulus yang sangat besar dan mungkin terdiri beberapa awan kumulus yang bergabung menjadi satu.
~Awan stratus sangat rendah, tebal dan berwarna kelabu. Awan ini kelihatan seperti lelangit rendah atau kabus di tanah.
~Awan cirrus adalah awan tinggi dengan ciri-ciri tipis, berserat seperti bulu burung. Pada awan ini terdapat kristal-kristal es. Terkadang puncak awan cirrus bergerak dengan cepat. Arah anginnya juga dapat bervariasi. Awan Cirrus terbentuk ketika uap air membeku menjadi kristal es pada ketinggian diatas 8000 meter.


Ada empat kumpulan awan menurut ketinggiannya yaitu awan rendah, awan sederhana tinggi, awan tinggi dan awan yang tinggi ke atas.


1.Awan Rendah
~terdiri daripada awan Stratokumulus, awan Nimbostratus dan awan Stratus. 
terletak kurang daripada 3 000 meter dari muka bumi. 
~Awan Stratokumulus kelihatan kasar. 
~Awan Nimbostratus gelap dan mempunyai lapisan-lapisan jelas dan dikenali juga sebagai awan hujan 
~Awan Stratus sangat rendah, tebal dan berwarna kelabu. Awan ini kelihatan seperti lelangit rendah atau kabus di tanah. 


2.Awan sederhana tnggi
~tediri daripada awan Altokumulus dan Altostratus. 
letaknya antara 3 000 hingga 6 000 meter dari muka bumi 
~Awan Altokumulus berkepul-kepul, tidak rata dan berlapis. Selalunya awan itu menbayangkan keadaan cuaca yang baik. 
~Awan Altostratus lebih padat, berwarna kelabu dan kelihatan seperti air. Awan ini berjurai-jurai. 


3.Awan tinggi
~terdiri daripada awan Sirus, Sirokumulus dan Sirostratus 
~Awan Sirus kelihatan seperti kapas nipis dan awan ini menunjukkan cuaca agak cerah. 
~Awan Sirokumulus kelihatan seperti sisik ikan. 
~Awan Sirostratus pula ialah awan putih yang nipis seperti tirai. 


4.Awan yang tinggi ke ats
~terdiri daripada awan Kumulus dan awan Kumulonimbus. 
letaknya kira-kira 6 000 hingga 9 000 meter dari muka bumi. 
~Awan Kumulus terbentuk kelompok-kelompok bulat 
~Awan Kumulonimbus berbentuk kelompok-kelompok besar. Kelompok-kelompok yang berwarna putih dan hitam ini mempunyai bentuk dan rupa yang beranekaragam. Awan membawa hujan yang disertsi dengan kilat dan petir.

DAN mungkin air yang terkumpul dalam awan ni akan menghasilkan titisan yang besar sedikit.


p/s : info ni dapat dari mr google aku,sekadar berkongsi je tentang awan kumulus ni..aku ni pencinta awan sebab aku suka tengok awan..


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

bunga april

Assalamualaikum..


hey..semoga semuanya dalam keadaan sihat..
malam macam ni tiba tiba nak cerita pasal drama BUNGA APRIL.
tak tahu sejak bile aku start suke tengok drama ni..
cerite ni penuh dengan dramatik kot..
kisah cinta tiga segi maybe,tapi yang penting tadi aku tengok cerite ni makin konflik..
tibe tibe johar dengan ayah die mati kene tembak
terpikir pikir jugak aku,tak kan lah hero mati cepat??
tak kan lah pengarah die nak wat gimik plak..huhu
so memang suspen,tak sabar nak tengok episode akan datang,hehe
pape pun cerite ni bole diketegorikan cerite BEST!



dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

Monday, 9 January 2012

rindu-rinduan !

Assalamualaikum...





Hyep korang, rasanya macam dah lama tak jenguk blog ni.
time sunyi barulah ada idea nak update,hehe
pelikkan?haha~

nampak tak gamba gamba kat atas ni?
hah ni lah mereka mereka yang aku rindu..
gile tak rindu,aku rasa ni lah paling lame aku terpisah dengan kawan kawan aku.
kalau satu,dua,tiga hari boleh lah tahan rindu lagi,tapi ni dah sebulan lebih babe!
macam mana ek nak bagitahu dorang yang aku rindu sangat setiap moment yang manis,suka,duka,payau,tawar apa saja lah bersama dorang?
kalau aku rindu dorang memang lah bole contact melalui fb,macam gini 'rindu kat korng semua :p '..tande ni ' :p ' boleh nampak macam bergurau sikit (nak cover katekan)
dorang sume ni kawan kawan yang paling aku sayang.
dalam masa kteorang berkawan ada juga lah perselisihan faham wujud antara kami tipu lah kalau cakap takde kan,setiap ikatan persahabatan pasti ada dugaan.
tapi itulah yang aku dapat faham erti persahabatan yang sebenar..
dulu boleh katakan setiap hari lah jumpa kawan kawan almaklum lah kat sekolah kan,tapi sekarang?? tak jumpa dorang rasa lain macam plak,.
rindu plak nak bergurau gurau,bertekak macam macam lagi lah.

seriously aku rindu sangat sangat kat korang.
aku harap kita akan b'kumpul lagi macam dlu,mungkin di menara gading..insyaAllah..
aku sentiasa doakan kalian semua :P
~AKUSAYANGKORANG~ 




dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)