Wednesday, 11 January 2012

awan kumulus

Assalamualaikum..



topic ni tetibe muncul semalam sbb satu komen kat facebook ni,hehe..
okay korang mesti tertanye tanye kan,
ape tu awan kumulus?? (awan nano penah lah dengar)
okay,awalnya aku pun tak tahu awan kumulus ni ape..
so dengan pantasnya aku trus cari mr google aku tuk thu pasal awan ni.
kat sini aku nak kongsikan sikit pasal awan kumulus ni..

Ada 3 kumpulan awan menurut bentuk dan rupanya:
~Awan Kumulus adalah awan yang bentuknya seperti bunga kol. Awan ini terjadi karena proses konveksi. Secara lebih rinci awan ini terbagi dalam 3 jenis, yaitu: strato kumulus yaitu awan kumulus yang baru tumbuh, kumulus, dan kumulonimbus yaitu awan kumulus yang sangat besar dan mungkin terdiri beberapa awan kumulus yang bergabung menjadi satu.
~Awan stratus sangat rendah, tebal dan berwarna kelabu. Awan ini kelihatan seperti lelangit rendah atau kabus di tanah.
~Awan cirrus adalah awan tinggi dengan ciri-ciri tipis, berserat seperti bulu burung. Pada awan ini terdapat kristal-kristal es. Terkadang puncak awan cirrus bergerak dengan cepat. Arah anginnya juga dapat bervariasi. Awan Cirrus terbentuk ketika uap air membeku menjadi kristal es pada ketinggian diatas 8000 meter.


Ada empat kumpulan awan menurut ketinggiannya yaitu awan rendah, awan sederhana tinggi, awan tinggi dan awan yang tinggi ke atas.


1.Awan Rendah
~terdiri daripada awan Stratokumulus, awan Nimbostratus dan awan Stratus. 
terletak kurang daripada 3 000 meter dari muka bumi. 
~Awan Stratokumulus kelihatan kasar. 
~Awan Nimbostratus gelap dan mempunyai lapisan-lapisan jelas dan dikenali juga sebagai awan hujan 
~Awan Stratus sangat rendah, tebal dan berwarna kelabu. Awan ini kelihatan seperti lelangit rendah atau kabus di tanah. 


2.Awan sederhana tnggi
~tediri daripada awan Altokumulus dan Altostratus. 
letaknya antara 3 000 hingga 6 000 meter dari muka bumi 
~Awan Altokumulus berkepul-kepul, tidak rata dan berlapis. Selalunya awan itu menbayangkan keadaan cuaca yang baik. 
~Awan Altostratus lebih padat, berwarna kelabu dan kelihatan seperti air. Awan ini berjurai-jurai. 


3.Awan tinggi
~terdiri daripada awan Sirus, Sirokumulus dan Sirostratus 
~Awan Sirus kelihatan seperti kapas nipis dan awan ini menunjukkan cuaca agak cerah. 
~Awan Sirokumulus kelihatan seperti sisik ikan. 
~Awan Sirostratus pula ialah awan putih yang nipis seperti tirai. 


4.Awan yang tinggi ke ats
~terdiri daripada awan Kumulus dan awan Kumulonimbus. 
letaknya kira-kira 6 000 hingga 9 000 meter dari muka bumi. 
~Awan Kumulus terbentuk kelompok-kelompok bulat 
~Awan Kumulonimbus berbentuk kelompok-kelompok besar. Kelompok-kelompok yang berwarna putih dan hitam ini mempunyai bentuk dan rupa yang beranekaragam. Awan membawa hujan yang disertsi dengan kilat dan petir.

DAN mungkin air yang terkumpul dalam awan ni akan menghasilkan titisan yang besar sedikit.


p/s : info ni dapat dari mr google aku,sekadar berkongsi je tentang awan kumulus ni..aku ni pencinta awan sebab aku suka tengok awan..


dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

0 orang sedang mengayat!: