Tuesday, 29 May 2012

Fakta tentang COKLAT! sape tak bace rugi~

Assalamualaikum..


duk tengah makan coklat daim ngn kisses ni, tetibe plak dapat idea nak buat entry pasal coklat.
apalagi bergegas lah aku cari maklumat kat mr google..
for sure sape makan coklat ni untung! tak caya? ce bace yang kat bawah ni.
okay aku dah rumuskan dan make it simple,so hasilnye~

COKLAT tidak menggemukkan. 
--> dengan syarat makan dengan kuantiti yang sederhana, 

COKLAT tidak menyebabkan jerawat.
--> ada yang cakap coklat ni boleh buat kita ade jerawat. nak tau tak itu statement yang SALAH same sekali, so lepas ni korang tak payah lah tahan-tahan dari nak makan coklat,makan je!!

COKLAT tidak menyebabkan karies gigi / sakit gigi.
--> kalau korang sakit gigi janganlah salah kan coklat, kalau nak tahu dalam coklat ni ade acid oksalik ia dapat mengurangkan pengeluaran acid.

COKLAT memberikan tenaga.
--> ini fakta! sebab coklat mengandungi teobromina alkaloid yang sangat serupa dengan kafein dan phenylethylamine, so sape-sape yang aktif bersukan korang juga boleh makan coklat untuk menghasilkan tenaga yang lebih banyak lagi.

COKLAT tidak sebabkan sakit jantung.
--> coklat mengandungi antioksidan,dikenali sebagai fenol yang mungkin mampu mengurangkan tahap kepadatan lipoprotein.

COKLAT boleh menghilangkan stress.
--> coklat mempunyai kaitan dengan emosi manusia. ia bole mengurangka rasa marah dan juga boleh jadi teman tika kesedihan. so kalau korang tengah sedih makan je banyak-banyak coklat nanti boleh tersenyum kembali :)

Okay ni lah serba sedikit pasal fakta COKLAT . kalau saye ade silap mohon maaf ye :)
untuk korang yang selama ni ingat coklat ni memudaratkan,lepas ni korang dah boleh think positif lah ye. COKLAT baik untuk kesihatan kita juga tau.

kejap2x.
ade lagi fakta yang aku nak kongsi kan,ce usha bawah ni

makanan ruji bagi rakyat malaysia adalah nasi TAPI makanan ruji untuk rakyat mexico selatan adalah COKLAT. Wo0w, macam tak caye kan? tapi itu lah hakikatnye :)








dah BACE? so KOMEN lah pape yang patut :)

0 orang sedang mengayat!: